Calendari d’accions de la Setmana

A continuació us presentem la programació de la setmana, dia a dia i una proposta d’activitat per realitzar. En breu (podeu visitar aquest document que s’anirà renovant i actualitzant) s’inclourà per a cada dia un enllaç a activitats amb menor o major grau d’elaboració perquè cada centre o entitat decideixi el que millor s’adapti a la seva dinàmica.

Dissabte 10: Dia internacional dels drets humans

Acte a la plaça Catalunya

Tot i que encara s’estan ultimant els detalls, el dissabte 10 de desembre està prevista una jornada de commemoració dels Drets Humans a la Plaça Catalunya (Barcelona). Durant la jornada, aquelles entitats que treballen en l’àmbit de la migració realitzaran tallers i activitats per conscienciar a la ciutadania.

També hi haurà una instal·lació amb maletes, sabates i històries de vida per visibilitzar la duresa i el patiment que viuen les persones que han de fugir de la seva terra. L’acte s’acabarà amb l’encesa d’un mosaic d’espelmes, cadascuna de les quals simbolitzarà una persona que volem acollir.

Si una escola, institut o un altre col·lectiu desitja col·laborar en la recollida d’espelmes formant part d’aquest acte, en breu s’activarà un mecanisme logístic per fer arribar tot el recollit a temps.

Emplacem als diferents barris i territoris adherits a la campanya a visibilitzar l’inici de la mateixa amb penjada de pancartes a les seus de districte/Ajuntaments i en altres espais públics.

Dilluns 12: Dia de visibilització,  penjada de pancartes

Es proposa penjar pancartes de la Setmana a les entrades dels centres educatius i les entitats, i banderoles a l’interior per donar visibilitat a la setmana d’accions educatives.

La pancarta hauria de contenir com a missatge central el nom del vostre centre/entitat i el lema #VOLEMACOLLIR. A baix, us proposem incloure els logos de WelcomeRefugees i CasaNostraCasaVostra. Animem a les AFAs a col·laborar en l’elaboració de les pancartes. S’està valorant la possibilitat d’organitzar un taller conjunt de creació de pancartes.

Si us animeu a fer banderoles, properament posarem l’enllaç a un tutorial.

Dimarts 13: Dia artístic, activitats creatives

Es proposa que els centres/entitats realitzin activitats creatives entorn al tema del refugi (instal·lacions, concerts, xerrades, mostra de dibuixos, arbre dels desitjos, etc.) en format obert i participatiu a la seva comunitat.

Dimecres 14: Dia del mar, mosaic

Es proposa que l’alumnat porti samarretes/cartolines de color blau simbolitzant el mar Mediterrani per realitzar un mosaic al pati o al carrer que denunciï l’actual situació de les persones que es veuen forçades a migrar.

Idees:

1.    Mosaic del lema VOLEM ACOLLIR. Dibuixar les lletres al terra i l’alumnat situar-se a dins aixecant les cartolines o bé amb la samarreta blava.

2.    Mosaic del mar Mediterrani. L’alumnat seu en fileres paral·leles a terra fent onades amb els braços o cartolines blaves passant una barca (inflable o de cartró) entremig dels nens i nenes. La barca pot portar el lema volem acollir.

3.    Mosaic del mar Mediterrani. L’alumnat ocupa l’espai fent una o diverses rotllanes movent els braços fent onades. Al mig dels cercles hi pot haver barquetes de paper i el lema volem acollir.

Dijous 15: Dia de trobada: actes al carrer

Es proposa que a cada territori/barri s’escenifiqui el treball en xarxa dels diferents centres/entitats. Es tracta de realitzar un acte obert a tothom en alguna plaça o espai concorregut del barri amb l’objectiu de denunciar conjuntament la situació actual. Com a idees es proposa llegir poemes, cartes de l’alumnat, etc. així com fer una lectura del manifest de la Setmana educativa.

Divendres 16: Dia de l’homenatge, un minut de silenci

Es proposa com a tancament dels actes als centres/entitats fer un minut de silenci (de reflexió) en homenatge i record a les persones que buscant una vida millor han perdut la vida i per totes les víctimes de la guerra, les condicions d’empobriment i de vulneració de drets. Proposem que es llegeixi el poema ‘Podries’ de Joana Raspall i el manifest de la Setmana educativa.

Dissabte 17 i Diumenge 18:  Dia internacional del migrant

Es proposa que cada barri prepari actes similars als de dijous 15, oberts a tothom com a cloenda de la Setmana i commemorant el Dia internacional del migrant (diumenge 18).

Campanya a les xarxes socials “Volem acollir”

Durant tota la setmana pujada de fotografies a les xarxes.

#VolemAcollir #EducacioiRefugi

Durant tota la setmana es realitzarà una campanya a les xarxes socials mitjançant fotografies que simbolitzin que tenim un lloc, que volem acollir. Els centres educatius, entitats i qualsevol persona/col·lectiu hi pot participar utilitzant els hashtags #VolemAcollir i #CasaNostraCasaVostra.

Propostes:

Foto d’una classe plena amb una cadira buida.

Al menjador de l’escola amb un plat a taula i el seient buit.

Una família al sofà amb un seient buit.

Una rotllana amb un foulard a terra mostrant l’espai buit.

En relació al tema dels drets d’imatge es poden trobar solucions imaginatives (nens i nenes d’esquena, de perfil, amb missatges tapant la cara, etc.).

Com compartim les fotos?

Les fotos es poden compartir autònomament a les xarxes (Instagram, FB, Twitter, Flickr) amb els hashtags esmentats i a les webs pròpies.

Per poder fer un recull de les fotografies us agrairem que les envieu aqui i les publicarem al blog de la Xarxa.

Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions en la teva bústia de correu electrònic.

Agenda

No hi ha esdeveniments propers