Repensem els drets humans amb dones activistes de Sàhara i Palestina

Deixa un comentari

25 Novembre, 2016 per mariano

dia-mundial-ddhh1-724x1024

Des de la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades us convidem a participar en aquesta activitat organitzada per Espai Avinyo en el marc del cicle Dies Internacionals.


Soraida Hussein i Jadiyetu Mojtar participaran en la conferència “La defensa dels Drets Humans des d’una mirada no hegemònica: les lluites de Sàhara i Palestina”

L’Espai Avinyó us convida, en el marc dels actes al voltant del Dia Internacional dels Drets Humans, a l’espai de conversa

LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS DES D’UNA MIRADA NO HEGEMÒNICA: LES LLUITES DE SÀHARA I PALESTINA

Amb Soraida Hussein i Jadiyetu Mojtar

13 de desembre de 2016, a partir de les 18.30 h

CCCB Centre de Cultura Contemporània (c. Montalegre, 5)

Entrada gratuïta amb inscripció prèvia a

bit.ly/conferencia_dretshumans

La situació al Sàhara Occidental i Palestina té elements comuns. Es tracta de territoris ocupats militarment en clara violació del Dret Internacional i malgrat els nombrosos pronunciaments i resolucions de diferents organismes de Nacions Unides que així ho declaren: UN Resolutions i International Court of Justice

En aquest sentit, per apropar-nos a la vida, la mirada i la història de dos pobles oprimits però no vençuts, escoltarem a Jadiyetu Mojtar i a Soraida Hussein.

La lluita i la defensa dels drets humans en aquests territoris esdevé una raó de supervivència, gairebé una raó de ser dels moviments d’alliberament i descolonització. Així, les dones saharauís i palestines segueixen actives i convençudes que són part indivisible d’un gran moviment mundial que lluita per la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, i per la construcció d’un món més just i en pau.

Aquesta espai de conversa, doncs, vol relatar aquests contextos de primera mà. I no necessàriament de manera coincident amb els relats hegemònics habitualment construïts des de marcs colonialistes.

Tenint en compte que els coneixements “valorats” són els del món occidental, els de les universitats, els dels vencedors, i que les persones vençudes mai han escrit la història, amb aquesta activitat volem  senyalar  que  la  comprensió  del món  és  molt més  àmplia que  l’occidental,  volem apropar-nos i conèixer les lluites i propostes de dues dones que vénen de pobles amb una llarga lluita per mantenir i conservar la seva dignitat, de poblacions colonitzades que viuen diàriament una continua i atroç  violació dels seus drets. Volem parlar de dignitat, més que de drets humans entesos des d’una construcció teòrica i política que pretén universalitzar la mirada occidental sobre un món divers, plural i ric en la seva complexitat.

D’aquesta manera, l’activitat vol ser també un espai que repensi, a partir d’altres mirades i experiències, el concepte hegemònic de drets humans. Cal no obviar que aquest concepte ha servit i serveix per legitimar processos colonitzadors i repressius que només prenen en consideració una mirada determinada sobre qui té drets i quins drets en té. Les invasions i guerres iniciades per potències occidentals a Orient Mitjà sota l’argument de la protecció dels drets humans de la població en serien un bon exemple.

Comptarem amb les aportacions de:

Jadiyetu Mojtar

Periodista, professora i, sobretot, activista. Jadiyetu Mojtar  porta tota la seva vida lluitant pels drets del poble saharauí. Primer va ser sota la colonització d’Espanya i, posteriorment, contra l’ocupació del Marroc. Ella va ser la veu del Sàhara lliure en les ràdios que emetien des de les zones alliberades de les dues administracions, tant l’espanyola com la marroquina.

Jadiyetu Mojtar, que trenca amb tots els estereotips sobre les dones àrabs, musulmanes i africanes, reivindica la labor de la dona sahrauí en els campaments de refugiats, on ha ensenyat castellà a les seves diferents escoles. La lluita per l’autodeterminació del poble saharaui no ha de ser impediment per reivindicar tot tipus de drets: “Les dones àrabs no es quedaran enrere ni un pam”.

Actualment és la representant de relacions internacionals de la Unió de Dones Saharauis (UNMS). La UNMS treballa per l’empoderament de les dones saharauís i lluitar per la seva participació política, condicionada per l’ocupació.

Soraida Hussein

Fundadora de l’organització feminista palestina WATC (Women’s Affairs Tecnichal Committe) l’any 1992;  des  de  llavors  s’ha  dedicat  a  garantir  i  visibilitzar  la  presència  de les  dones palestines en els àmbits polític, social i públic. Treballa per la defensa dels drets de les dones en un context molt advers, en una societat patriarcal que ha sofert una forta involució a nivell sociològic com a conseqüència de l’ocupació militar.

La seva és una contribució  imprescindible,  fonamental,  de  les dones  palestines  i  del  moviment de dones  en  la lluita anticolonialista, contra el  racisme, l’ocupació i la defensa dels seus drets i els de tota la població palestina. Com ella mateixa diu: “La llibertat comença en el cor i no en un tros de terra alliberada. Volem viure lliures en una terra lliure, i per fer-ho hem d’aprendre a preservar els nostres drets humans, fins i tot sota un règim d’ocupació”

Moderarà la sessió: Santiago Alba Rico

De formació marxista i d’esquerres, Santiago Alba Rico es va llicenciar en Filosofia a la Universitat Complutense de Madrid. Ha publicat diversos llibres d’assaig sobre disciplines com la filosofia, l’antropologia i la política, a més de col·laborar com a redactor en diverses revistes i mitjans de comunicació, com Gara, Archipiélago: Cuadernos de crítica de la cultura, LDNM, el Comitè de Solidaritat amb la Causa Àrab o Rebelión.

Aquesta activitat forma part del cicle que l’Espai Avinyó dedica als Dies Internacionals instituïts per l’Assemblea General de les Nacions Unides. L’objectiu d’aquesta tipologia d’activitat és fomentar aliances, diàlegs de coneixement i establir línies d’aprenentatge mutu que ampliïn la nostra forma d’entendre el món i comprendre que no només hi ha una manera de concebre les coses. En aquesta línia analitzem com la diversitat cultural ens pot aportar diferents mirades enriquidores a l’hora d’abordar un tema d’abast global.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions en la teva bústia de correu electrònic.

Agenda

No hi ha esdeveniments propers

A %d bloguers els agrada això: