Atrapats

Deixa un comentari

9 gener, 2018 per mariano

«Atrapats. Solidaritat vs. barbàrie» és una mostra de l’artista visual Meca-María Ramírez, amb la col·laboració dels fotògrafs Pablo Tosco i Xabier Mendiola, sobre persones que fugen de la fam, de les guerres i de la misèria.
Es tracta d’un itinerari format per 40 obres, repartides entre les 40 biblioteques de Barcelona, entorn de la vulneració dels drets humans més bàsics.

«ATRAPATS». Projecte que integra una sèrie d’obres que volen centrar la nostra atenció en diversos conflictes que estan convergint actualment i que suposen un qüestionament profund dels drets humans més essencials.

VERGONYA. Realitat de la qual no podem escapar com a ciutadans del nostre temps, que ens situa com a espectadors avergonyits davant la manca incessant de dignitat amb què es tracta grups de persones cada cop més grans, com el de les persones que fugen de la fam, de les guerres i de la misèria.

PARADÍS? Les obres ens acosten al món del somni dels qui intenten fugir d’una realitat plena d’un terror, planificat a molts quilòmetres d’allà, tot afrontant un camí ple d’obstacles i autoenganys per arribar, amb sort, al «paradís».

Allà/aquí (?) es desperten per trobar una realitat mai no esperada: mirades d’incomprensió i/o rebuig, camps de «concentració», racisme, comerç de persones, discriminació, explotació sexual… No cal dir que, com sempre, les dones i els nens són les principals víctimes d’aquesta barbàrie.

TERANYINA. L’entreteixit que estructura la base d’algunes de les obres permet mostrar, simbòlicament, una societat, la nostra, que a poc a poc ha anat construint una teranyina que ens atrapa, ens endureix, ens condiciona i finalment, sotmet, a partir de decisions i interessos aliens —gairebé sempre d’origen llunyà—, les nostres realitats i desitjos vitals.

La contraposició entre les il·lusions i les expectatives d’unes persones (les qui fugen) i la distància, la supèrbia o, simplement, el menyspreu per part de les altres (les qui poden decidir si les hem d’acollir), són els materials de què estan fetes totes i cadascuna d’aquestes obres.

Meca-María Ramírez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions en la teva bústia de correu electrònic.

Agenda

No hi ha esdeveniments propers

A %d bloguers els agrada això: