Resum reunió oberta 22/03/2017

Deixa un comentari

9 Abril, 2017 per joana

22 de març de 2017

LLoc: Espai jove Fontana (Gràcia)

Hora: 18-20.30 h


ORDRE DEL DIA:

 1. Informacions generals:

  –       Menció especial dels premis Ciutat de Barcelona
  –       Participació de la Xarxa a la 7a Diada de l’Educació Pública organitzada per la FAMPAs de Badalona
  –      Presentació de la Xarxa a la Jornada d’Educació per a la Justicia Global
  –       BCN Refugi

  2. Presentació d’actes i iniciatives que s’han dut a terme fins ara o estan en procés (proposem que ho expliqui cada territori):

  –       Sants
  –       Sarrià – Sant Gervasi
  –       AE i guia Pare Bertran, projecte Pedraforkausa

   

  3. Proposta d’acció conjunta abans de finalitzar el curs

  4. Cap on anem?

  –       Organització de la Xarxa
  –       Creació de comissions

   

  5. Altres informacions

  –       Proposta d’adhesió a Stop Mare Mortum
  –       Continuïtat de la col·laboració amb Casa Nostra, Casa Vostra
  –    Proposta de presentar la Xarxa a Premi Districte de Gràcia


ACTA DE LA REUNIÓ:

1. Informacions generals

Es recorda que Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades va rebre una menció especial en la categoria Educació dels Premis Ciutat de Barcelona que atorga l’Ajuntament i el dijous 16 de febrer a les 18.00h es va assistir a la cerimònia de lliurament dels Premis. Es destaca que Aquesta menció és per a tots i totes els que formem part d’aquesta Xarxa.

S’informa que la Federació d’AMPAS de Badalona en motiu de la 7a Diada de l’Educació Pública convida a la Xarxa perquè expliquem la nostra tasca i fer algun tipus de taller, narració de contes, etc. L’acte té lloc el diumenge 2 d’abril i han confirmat l’assistència Teleduca i RefugeESUOC. S’anima als assistents i a la resta de membres de la Xarxa a participar-hi.

La Direcció de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona està organitzant la Jornada Barcelona Educa per la Justícia Global. Centres educatius i entitats que construeixen ciutat i com a Xarxa ens hem presentat com experiència. Serà l’11 de maig per la tarda. Aviat enviarem informació per apuntar-vos. S’ha de veure qui presenta la xarxa, fora bo que vinguin nens i nenes o joves participants en activitats de la xarxa o professorat implicat per visibilitzar la varietat de la xarxa. Als centres heu de preguntar si algun alumne o professor podria i ho acabem de tancar per aquell dia.

El dia 11 de maig, Amnistia Internacional i Oxfam Intermón proposen una acció global als centres educatius de tot el món amb actes simbòlics i de denúncia. S’anima als centres que formen part de la Xarxa a participar-hi.

2. Presentació d’actes i iniciatives

Des del districte de Sants, expliquen que el dia 9 de maig tenen prevista una jornada a les Cotxeres de Sants amb una exposició de totes les activitats i treballs que 7 escoles del barri han anat fent durant tot el curs al voltant del tema dels refugiats. Participa la plataforma Stop Mare Mortum.

Al Districte de Sarrià Sant Gervasi, el dissabte 18 de març, es va fer una jornada reivindicativa sota el lema “Volem acollir”, liderada per la plataforma Sarrià – Sant Gervasi Refugi. Entre les activitats que s’hi van realitzar destaca una lectura de cartes de nens i nenes adreçada a infants refugiats, una xerrada amb persones refugiades i voluntaris, una xocolatada solidària a favor de ‘Pallassos sense fronteres’ i una cantada a favor drets humans i pels refugiats.

A més, a la Seu del Districte es va poder visitar una exposició amb els diferents materials que s’han creat a les aules i on es reflecteix la decidida voluntat d’acollida dels infants i joves dels centres educatius del districte.

AE i guia Pare Bertran de Sant Andreu, van explicar el projecte Pedraforkausa. Consisteix en treballar amb els infants de l’agrupació un eix d’animació relacionat amb la justícia social i els drets humans. Enguany, el tema està relacionat amb el dret a refugi. El projecte també inclou un festival a principis del mes de juliol amb col·laboració amb altres entitats del barri, en el qual hi haurà un espai d’exposició del projecte Pedraforkausa, concerts, etc. Una part dels guanys aniran destinats a la Casa Bloc que acull persones refugiades. Amb la intenció que el projecte sigui un èxit, busquen sinèrgies amb altres entitats de la Xarxa que vulguin col·laborar amb xerrades, tallers, etc.

Metges del Món presenta la seva nova campanya “persones que es mouen”. Des de la seva web, volen fer visibles a les persones migrades i refugiades que viuen a Catalunya i Espanya que sovint veuen vulnerats els seus drets. Animen als centres educatius, entitats i membres de la Xarxa a unir-se a la campanya i a escriure una carta a les #persones que es mouen# compartint reflexions, sentiments i anàlisi personal. Alhora, també volen enviar una postdata als i les responsables polítics d’aquesta situació per reclamar una intervenció eficaç. La Xarxa acorda unir-se a la Campanya “Persones que es mouen”.

3. Proposta d’acció conjunta abans de finalitzar el curs

Des de Barcelona Ciutat Refugi s’està organitzant la celebració del Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). Aquell dia, tindrà lloc un acte institucional a l’ajuntament i també vol recollir i donar visbilitat a accions que es facin per tota la ciutat. Hem assistit a una reunió on ens demanàvem col·laboració a la Xarxa per poder sumar accions. No és necessari que les accions es duguin a terme el mateix dia, poden ser en dates properes al 20 de juny, finals de maig principis juliol. Algunes accions de les que faran altres entitats: plaça reial els comerciats faran quelcom a la plaça, es fa una caminada nocturna per tot bcn el 10 de juny; des de Sant Andreu es planteja poder recuperar un projecte ja fet de fotografies a persianes de mercats (diálogos invisibles) amb dos escoles; Espai Mescladís planteja fer dos murals, un a Les Corts que possiblement es vincularà a un cole i altre als Jardins d’Hiroshima i faran un material didàctic per escoles.

Se’ns convida a que qualsevol acció que vulguem fer per aquestes dates si la volem visibilitzar dins de la difusió que farà BCN ciutat refugi la comuniquem al tècnic de cooperació del nostre districte mitjançant el formulari que s’adjunta.

Sortiran totes a un mapa conjunt d’accions i a les seves xarxes. A més, si necessitem demanar recursos econòmics, espais o el que sigui buscaran de facilitar-los. Com que la visió general de les persones assistents és que durant el curs ja s’han dut a terme molts actes conjunts amb tota la Xarxa i es veu potser ara com un moment de reflexionar i organitzar-nos, pel que es valorar millor fer recull de tots els actes que s’han dut a terme i fer servir aquestes dates de finals de curs per visbilitzar la feina feta. Es fa la proposta que Ciutat Refugi ens faciliti recursos per editar les experiències i material generat aquest any en format llibre, vídeo o exposició. Es presentarà la proposta a la propera reunió de ciutat refugi 29 de març.

S’acorda comunicar les següents possibles accions:

 • 9 de maig jornada Sants exposició de feina dels centres
 • Possible exposició a concretar reaprofitant el material que ja tenen a Sarrià-Sant Gervasi
 • Possible exposició de feines fetes a Gràcia a concretar al nucli local pel final de curs al districte.
 • A Poble Nou es vol fer alguna activitat que ja concretaran. Es proposa un EdCamp en versió reduïda o d’altra que ja concretaran.
 • Si finalment es fa el llibre o vídeo recull facilitat amb recursos Ciutat Refugi fer una presentació oficial en aquelles dates per difondre.

També s’anima a tots els centres a participar en les propostes educatives que s’han presentat durant la reunió. Es comenta que alguns centres poden arribar a apuntar-se a les accions d’Aministia, Metges del Món o d’altres que facin entitats per aquelles dates les entitats i seran els nuclis territorials els que decideixin si veuen possible al seu territori fer alguna altra acció conjunta.

Els territoris estan en situacions molt diferents d’activitat. S’acorda, també, que d’aquí a final de curs, cada territori vehicularà les accions que cregui oportunes. Aquestes seran proposades a tota la Xarxa a través del googlegroups amb l’objectiu de crear convergències.

4. Cap on anem?

Es valora que cal relleu en les tasques organitzatives tot i que queda pendent tractar-se. S’acorda que les reunions de la Xarxa seran organitzades pels diferents grups territorials. Els representants de Sarrià-Sant Gervasi s’ofereixen a organitzar la propera trobada de la Xarxa en data 16 de maig, lloc per concretar.

Sorgeix la proposta que al setembre es faci una trobada en modalitat EdCamp possiblement com a espai de compartir reflexions per part de les persones properes a la xarxa, professorat, entitats, etc… sobre diferents temes relacionats amb Educació i Refugi. S’acorda tractar-ho a la propera reunió.

5. Altres informacions

Degut a la falta de temps, la proposta d’adhesió a Stop Mare Mortum i la continuïtat de la col·laboració amb la campanya Casa Nostra, Casa vostra, es deixen per a la propera reunió de la Xarxa.

A la reunió, tampoc es va poder explicar que la Xarxa s’ha presentat al Premi del Districte de Gràcia.

Propera reunió de la Xarxa: 16 de maig, lloc a concretar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions en la teva bústia de correu electrònic.

Agenda

No upcoming events

%d bloggers like this: