8M Dones: migrants, refugiades, treballadores

Deixa un comentari

5 Març, 2017 per mariano

donesmigradesAvui, com sempre, la pobresa i la desigualtat tenen cara de dona i de nena. Segons UNIFEM (Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a les Dones) el 70% de les persones que viuen en la pobresa absoluta i moren de fam són dones i nenes. Segons dades de l’OIT (Organització Internacional del Treball) actualment les dones constitueixen el 60% de les persones treballadores pobres.

La violència i discriminacions derivades d’aquesta feminització de la pobresa són factors determinants que aboquen a l’emigració, la fugida i la cerca de refugi en altres indrets. Ho són les condicions laborals precàries i la càrrega d’un deute històric, ecològic, social, ètic i financer, herència del colonialisme i augmentat per l’explotació capitalista globalitzada.

El viatge migratori té riscos greus, especialment per a les dones i les nenes. Segons l’OIT al món hi ha 2,45 milions de persones migrants víctimes de tràfic que treballen en condicions d’explotació. D’aquestes, el 80% són dones i nenes, forçades al treball sexual, a tasques domèstiques no legislades, etc.

Es tracta de violència econòmica, psicològica, física i sexual, exercida per la mateixa societat civil i per les institucions.

Tot això es pot evitar:
• Si s’exerceix una acció exterior que tingui en compte els drets de les persones.
• Si s’intensifiquen les mesures per reduir la pobresa i la desigualtat entre homes i dones, i entre els països rics i els països pobres.
• Si es revisen les polítiques de migració des d’una perspectiva de gènere i drets humans.
• Si s’acaba amb les polítiques d’externalització de fronteres.
• Si s’apliquen vies legals i segures.

La Unió Europea i els seus estats membres tenen l’obligació i la potestat d’aplicar aquestes i d’altres mesures i no ho estan fent. Són, per tant, responsables de les morts i de les violacions de drets humans que es cometen especialment contra les dones i les nenes durant el trajecte i l’espera eterna a les fronteres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions en la teva bústia de correu electrònic.

Agenda

No upcoming events

%d bloggers like this: