Entre[terres]

Deixa un comentari

25 Novembre, 2016 per mariano

guia-recursTítol recurs: Entre[terres]

Web: http://entreterres.org/

Paraules clau: migracions, mediterrània, drets humans, racisme, gènere, lgtbi

Idioma: Català

 

Descripció: ENTRE TERRES és una guia educativa sobre migracions a la Mediterrània. L’objectiu d’aquest material és dotar d’eines les entitats educatives, les escoles i els instituts per tal d’abordar la temàtica de les persones refugiades amb les persones joves i infants, des d’una perspectiva de construcció de pau i de transformació social. Justament, el nom del recurs pretén rescatar el significat etimològic de la paraula mediterrània (mediterraneus) i una visió del vell Mare Nostrum com a espai d’intercanvi, de comunicació i de trobada.

Es tracta d’un treball elaborat conjuntament entre Stop Maremortum, el Servei Civil Internacional i la cooperativa Eduxarxa amb el suport de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, el Consell de Joventut de Barcelona i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya.

Més informació

Estructura:

Mare Mortum

La Mediterrània, el vell Mare Nostrum, el mar de les nostres viles, dels nostres paisatges i records, s’ha convertit en els últims anys en una de les fronteres més violentes del món. L’any 2015 més d’un milió de persones van arribar a Europa a través de les rutes migratòries de la Mediterrània. 3.770 persones no ho van aconseguir: van perdre la vida al mar a causa de la manca de vies legals i segures per emigrar.

Drets Humans

L’any 2015 va començar la crisi de persones refugiades més gran que ha viscut Europa des de la Segona Guerra Mundial. Un dels principals detonants d’aquest drama humanitari ha estat la sagnant guerra de Síria; però també altres conflictes bèl·lics, crisis socioeconòmiques i catàstrofes ecològiques han contribuït a alimentar diversos moviments migratoris cap a Europa.

Racisme

El racisme s’alimenta de la desigualtat, implica una classificació discriminatòria de les persones en grups segons el color de la pell i/o el país d’origen. Es construeix a partir de la identificació arbitrària de tot un grup amb unes característiques negatives que en justifiquen el tracte desigual i legitimen la seva inferioritat social. D’aquesta manera, el pensament racista justifica la discriminació, la segregació social o l’explotació econòmica d’una o de diverses comunitats

Gènere i LGTBI

Quan es fa referència a persones refugiades i sol·licitants d’asil,es pensa en persones provinents de països en guerra o sotmeses a dictadures extremes. Tanmateix, n’hi ha moltes que es veuen empeses a fugir del seu país per motius d’orientació sexual i d’identitat de gènere. Ser gai, lesbiana, transsexual, bisexual o intersexual en alguns països del món pot equivaldre a anar a la presó, a sofrir pena de mort, a patir amenaces, extorsió, xantatge, exclusió i marginació social.

Transformació Social

Avui, milions de persones viuen condemnades a una misèria permanent i es confirma que l’anomenada ajuda Nord-Sud és una contribució positiva molt menor que les contribucions negatives que rep el sud global des del nord global. Una gran part d’aquestes contribucions negatives les produeixen grans empreses i estats, que actuen amb l’objectiu d’augmentar beneficis i assegurar-se recursos i mercats.

Tipus de recurs: Propostes didàctiques

Edats: 10-18 anys

Àmbit educatiu: Escoles i instituts, Lleure i associacionisme educatiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Introdueix la teva adreça de correu electrònic per seguir aquest Blog i rebre les notificacions de les noves publicacions en la teva bústia de correu electrònic.

Agenda

No hi ha esdeveniments propers

A %d bloguers els agrada això: